Krby, komíny a příslušenství

Vytápění je poměrně složitý komplex různých součástí, které dohromady tvoří funkční systém sloužící k tomu, abyste měli doma dostatečně teplo. K tomu lze použít různá topící média, můžete se rozhodnout pro topení plynem či elektrickou energií nebo pokud dáváte přednost ekonomičtější variantě, máte možnost vsadit na tuhá paliva. Topení dřevem představuje velmi ekologický způsob vytápění, který je navíc úsporný a přívětivý k životnímu prostředí. Vytápění tuhými palivy vyžaduje především kvalitní topidlo, kterým mohou být kotle na tuhá paliva, krbová kamna nebo krby.

 

Kotle jsou vhodné pro použití do sklepa nebo dílny, kde není vyžadován estetický vzhled. Do interiéru se však moc nehodí, tam se lépe vyjímají krbová kamna a krby. Kdy použít kamna a kdy vybudovat krb? V zásadě jsou obě tato topidla rovnocenná, existuje na trhu široký výběr, takže se můžete sami rozhodnout podle toho, zda se vám více líbí menší kompaktní topidlo, jakým jsou krbová kamna nebo zda vložíte důvěru spíš do většího krbu. Hlavním rozdílem je, že krby se skládají ze dvou částí, nejprve je třeba vybrat si krbovou vložku, kde probíhá samotné spalování paliva, a tu potom opatřit krbovou obestavbou především z důvodu požární ochrany a také estetického provedení krbu.

 

Krbové vložky se vyrábí v mnoha různých provedeních, velikostech a s různým výkonem. Není nutné kupovat příliš výkonnou krbovou vložku, v té potom nemůžete zatopit pořádně naplno, aniž byste měli doma horko jako na Sahaře. Je dobré řídit se podle tepelných ztrát domu, které naleznete v energetickém štítku, ty bohatě stačí pokrýt, abyste měli doma příjemně teplo. Krby i krbová kamna dokáží vytopit nejen místnost, ve které se nachází, ale také celý zbytek domácnosti.

 

Další důležitou součástí otopné soustavy jsou komíny, kouřovody a další příslušenství. Chcete-li mít doma skutečně kvalitní a účinnou otopnou soustavu s dlouhou životností, kontaktujte Krby-stavba.cz, kde seženete vše potřebné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *