Jak chránit fasádu před působením okolních vlivů?

Fasáda domu to nemá jednoduché. Neustále na ni působí okolní vlivy v podobě prudkých dešťů, sněhu, intenzivního slunečního záření, výkyvů teplot a dalších faktorů. Zdaleka nejhorší je nadměrná vlhkost, která vede k tvorbě plísní a rozrušování materiálu. Tomuto jevu lze naštěstí snadno zabránit aplikací speciálního hydrofobního nátěru. Jak nátěry fasád fungují a co byste o nich měli vědět?

Na fasády se vždy používá více či méně porézní materiál, který pohlcuje vzdušnou vlhkost a logicky také dešťovou vodu. To je pro fasádu osudné především v zimě, kdy v důsledku chladnějších teplot dochází k zamrzání a rozrušování struktury fasády.

Voda a vlhkost – největší nepřátelé fasády

Další riziko představují mikroorganismy, pro které je vlhká fasáda doslova živnou půdou. Na vlhkých zdech se tak velmi často objevují plísně, mechy a lišejníky. Ty snižují estetickou hodnotu povrchu a samozřejmě i životnost materiálu. Nebezpečné jsou především plísně, kterým se často podaří proniknout až do interiéru. Napoprvé se s plísní můžete vypořádat postřikem speciálním přípravkem. Opakovaná aplikace nemá smysl a je nutné počítat s tím, že se plíseň zase objeví. Jedinou skutečně účinnou ochranou fasády je kvalitní hydrofobní nátěr.

nejluxus.cz_cisteni-fasad-ars_cz_01

Jak hydrofobní nátěry fungují?

Hydrofobní nátěry zabraňují absorbování vody a vlhkosti, čímž fasádu chrání před poničením. Zároveň fungují jako kvalitní izolace a prostředek ke snížení výdajů za energie. Přestože jde o bezbarvý nátěr, ošetřenou fasádu poznáte snadno – voda po povrchu stéká a nevsakuje se.

Ošetření hydrofobním nátěrem má i další výhody. Chrání fasádu před nečistotami, které se na ni nelepí. Tuto vlastnost ocení majitelé domů poblíž frekventovaných cest, kde dochází k rychlému znečištění fasády Kvalitní hydrofobní či protiplísňový nátěr je prodyšný a vydrží řadu let. Jedná se o chytrou investici, která se v průběhu let vrátí i s úroky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *